Sumak is een bijzonder kruid dat vaak wordt gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Het is afkomstig van de sumakboom en heeft een zure en fruitige smaak.

Herkomst

Sumak is afkomstig uit de Middellandse Zee en het Midden-Oosten en wordt al eeuwenlang gebruikt in de lokale keukens. Het wordt vaak gebruikt in gerechten uit landen zoals Libanon, Turkije, Syriƫ, Irak en Iran.

Smaak en aroma

Sumak heeft een unieke smaak en aroma. Het heeft een zure en fruitige smaak, vergelijkbaar met de smaak van citroen. Sumak heeft echter ook een licht bittere smaak, die vaak wordt gebruikt om de smaak van vleesgerechten te versterken. Het heeft ook een licht kruidige smaak en aroma.

Gebruik

Sumak wordt vaak gebruikt in salades, zoals fattoush, een salade uit de Libanese keuken, waar het de belangrijkste smaakmaker is. Sumak wordt ook vaak gebruikt in vleesgerechten, zoals kebabs, om de smaak te versterken. Het wordt zelfs gebruikt als smaakmaker in drankjes zoals het Turkse ayran. Het poeder kan ook worden gebruikt als smaakmaker in salades en sauzen. De hele bessen worden vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan vleesgerechten en stoofschotels. Om de smaak te versterken, kan het poeder kort worden geroosterd voordat ze worden gebruikt.

Sumakpoeder